A nyári szünet előtti utolsó előadásához érkezett az „Így írnak Ők…” sorozat. Meghívott előadó Stepancsics Gusztáv volt, aki Majkot és az Esterházy kastélyt mutatta be.

A zsúfolásig megtelt olvasóteremben nagy érdeklődéssel hallgatták a vendégek Guszti bácsit és a befejezés után is maradtak nosztalgiázni. Nagyon sok személyes történet elevenedett meg a kérdések után, mindenkinek volt még valami hozzáfűznivalója az elhangzottakhoz. A Tájak Korok Múzeumok Kiskönyvtára sorozatban megjelent 460. füzetnek szerkesztője és írója Stepancsics Gusztáv, valamint hasonló módon közreműködött a Várgesztesről és Vértesszőlősről szóló kiadványoknál. Az utóbbinál sokat segédkezett a régészeti feltárásokon is. A történelem - földrajz tanári végzettséggel rendelkező nyugalmazott tanár, számos országjárást is vezetett korábban - ahogy ő fogalmaz - nagy szeretettel kalauzolta a vendégeket belföldön és külföldön egyaránt. Munkája korábban sokáig Budapesthez kötötte, ahol a Katonai Főiskola tanszék vezetője is volt, de most ismét Oroszlányon él. A fényképekkel illusztrált előadás során a látogatók ismét kedvet kaptak a kirándulásra.

Június és július hónapban nyári szünet lesz, az OKSZÍK azonban nem zár be, csupán a melegre való tekintettel inkább szabadtéri programokat kínál. Augusztusban a bor történetével folytatódik a sorozat. 


2018. június 06., 11:10