Nyolcadik alkalommal került megrendezésre június 4-én Oroszlány városában a Nemzeti Összetartozás Napja.

A megjelenteket Takács Tímea, az OKSZÍK igazgatója köszöntötte. A Rákóczi Szövetség szervezésében kilenc felvidéki általános iskola, közel 300 diákja is tiszteletét tette a megemlékezésen.

Az esemény megemlékező beszédekkel kezdődött. Elsőként Kun Ferencz a szövetség országos alelnöke az emléknap létjogosultságára, a határon túli magyarsággal való szoros kapcsolattartás nemzetegyesítő erejének fontosságára hívta fel a figyelmet. Lazók Zoltán, Oroszlány polgármestere történelmi visszatekintésében felidézte a Trianon okozta fájdalmas következményeket, majd a balsorsból okulva a nemzeti együvé tartozást közös ügyünkként helyezte előtérbe.

A határon túli magyarságot, a hídverő településeket képviselve, Domin István a felvidéki Izsa település polgármestere kifejtette: "Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos számunkra az anyaországgal, Oroszlány városával, a helyi Rákóczi Szövetséggel való kapcsolattartás, mely a művelődés, a kultúra és a sport terén is számos közös lehetőséget nyújt részünkre."

Az esemény kulturális műsorral folytatódott, melyet a sárospataki 8Kor Színház "Valahol aláírtak valamit" című előadása színesített.

A rendezvény zárásaként a jelenlévők elhelyezték az emlékezés és a tisztelet koszorúit az emlékmű talapzatánál.


2018. június 08., 22:05