Számtalan élménnyel és megannyi emlékkel lett gazdagabb az a közel háromszáz gyerek, aki idén részese volt az OKSZÍK szervezte nyári táboroknak.

Nyolc héten át zajlottak a programok, berregtek a buszok, nyüzsögtek a gyerekek és persze voltak nyugodtak a szülők, hiszen csemetéiket szakemberek óvták, szerették és tanították minden jóra. A Kalandozó táborban például arra, hogy a környezetünket vigyázni, az állatokat pedig szeretni kell. Annak érdekében, hogy az apróságok minél közelebb kerüljenek a természethez, a tábor ötletgazdája és vezetője, Molnár Tímea gyermekkönyvtáros mindent meg is tett. Az egy hetes kalandozás alatt idén a kis felfedezők sólymokkal, ölyvekkel ismerkedtek, lovagoltak, karate edzésen vettek részt, strandoltak, szabadulószobában jártak, de az elmúlt esztendőkben megesett, hogy bepillantottak a víztisztítás boszorkánykonyhájába, sőt egy szeméttelepre is ellátogattak.

Míg a Kalandozó tábor résztvevői kalandoztak, addig a Sajtkukacok, Szlezákné Molnár Katalin gyermekkönyvtáros irányításával, átrágták magukat a régión. Két csoportnyi fiú és lányka „kukac” indult el idén az önfeledt szórakozás útján. A csopaki kalandparkban kúsztak-másztak, a WF Szabadidőközpontban pancsoltak, rácsodálkoztak a Gárdonyi Rönkvárra, jártak Izgilandban és az Ugri Parkban, közben pedig barátságok szövődtek, mindenki mindenkivel jóban volt. „Mikor a három napos aprócska sebet is leragasztottam, akkor hatalmas volt a boldogság”- mesélte nevetve a Sajtkukac tábor ötletgazdája, mindenki Kata nénije, aki azt is elárulta, hogy rengeteg szeretetet kapnak ám a gyerekektől, és bármennyire is nagy felelősség sok aprósággal elindulni, bármilyen fárasztó is 30-40 felé figyelni, a kis kukacok mindig visszatöltik őt energiával.

A táborszervezőknek szüksége is volt az energiára, hiszen az eddigi nyarakhoz hasonlóan, az Oroszlányi Ipari Parkban működő gyerekbarát cégek felkérésének idén is szívesen tett eleget az OKSZÍK. Öt tábort szerveztek a gyárakban, üzemekben dolgozók gyermekeinek, akik a lehetőség hallatán özönlöttek is mindenhonnan, Győrtől Tatabányáig. Ezeknek a táboroknak a programjait szintén Szlezákné Molnár Katalin szervezte, és Móri Ildikó gyermek- és ifjúsági referenssel együtt vezényelte le. Mivel Ildikó legfontosabb küldetésének azt érzi, hogy a kicsik a nyári szünetben önfeledten játszhassanak és jól érezzék magukat, hát mindent meg is tett annak érdekében, hogy ez idén is így legyen. Sok jó ötlettel segítette a munkát. Amellett, hogy bebarangoltak megannyi kalandparkot, strandot és élményparkot, jártak Szentendrén a Skanzenben, és a Csodák Palotájában is.

Mindent összevetve, tartalmas vakációt tudhatnak maguk mögött a gyerekek és a szervezők is, akik valamennyien azt remélik, hogy a táborozók sokáig fognak emlékezni az idei nyárra. Természetesen, mint a Mikulásnak is vannak manói, a táborvezetőknek is voltak segítőik. Az apróságokat szeretettel kísérte, és, ha kellett etette, öltöztette, babusgatta Bereczki Béláné, Domokos Enikő, Béke Ildikó, Dömötöri Antónia, Bata Gabriella, de, a ma már felnőtt sajtkukacok is örömmel rágták magukat keresztül a nyár legszebb és legemlékezetesebb napjain, a kalandokra vágyó kisebbekkel. Köszönet illeti Glaszhütter Évát és Molnár Zsuzsannát, akik szintén hozzájárultak az önfeledt szórakozáshoz.  

Bár az idei vakációnak még vége sincs, a szervezők gondolatban már a jövő nyári programokat tervezik, vagyis 2020-ban sem hagyják majd unatkozni a kalandokra éhes gyerekeket.

2019. August 21., 12:50