Remekül szórakozhattak az oroszlányiak az elmúlt napokban, hiszen az OKSZÍK idén is megszervezte a Boroszlányt. Mi ilyennek láttuk a II. Oroszlányi Nemzetközi Borfesztivált.

Vasárnap már kora délután is nagy szeretettel várta a bor szerelmeseit a szabadtéri színpad előtti téren az a tizenegy pincészet és borászat, akik elfogadták az OKSZÍK meghívását és elhozták portékáikat a második születésnapját ünneplő fesztiválra. A népszerű magyar nedűk mellett cseh, szlovák és grúz borokkal koccinthatott a kikapcsolódni vágyó közönség.

A borkultúra és a bor népszerűsítését célzó rendezvény ötlete tavaly pattant ki a szervezők fejéből, és a jól sikerült első kiadás után máris elkezdtek a folytatással foglalkozni. Hónapokig szerveztek, egyeztettek és összehangoltak a ház kollégái, mígnem kikristályosodott az a hangulatos program, mely nem csak hazai, de határon túli fellépők produkcióival, megfelelő aláfestése volt a hűvös borok kortyolgatásának.

A szervezők nem bízták a véletlenre és ezért a fesztivál első napjának első fellépője máris egy nemzetközileg elismert csapat, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes volt, akik nevükhöz, múltjukhoz híven nem okoztak csalódást a szép számban összegyűlt közönségnek. A tematikus, táncos produkció alatt szépen fogyott az istenek itala is. A gazdag kínálatból mindenki kiválaszthatta a neki leginkább tetszőt, hiszen a vörösbortól a fehérig, a száraztól az édesig mindenféle vinkó fellelhető volt a standoknál. Az igényesebb pincészetek, koccintásnál szépen csengő talpas borospoharakból kínálták az italt, míg mások a praktikumra törekedve az eldobható verziót választották.

A néptáncosokat igazi hazai kemény fiúk váltották a színpadon. A B Oldal nevű együttes tagjai nem voltak restek a húrok közé csapni és felkorbácsolni a hangulatot, így két korty rosé között a nézők olyan legendás dalok éneklésébe kapcsolódhattak be, mint például a P.Mobil Menj tovább című klasszikusa. Ekkora már itt-ott a téren fel lehetett lelni olyan vendéget, aki a hőségre való tekintettel, mezítláb üldögélt a fák árnyékában, vagy épp táncolt a forró betonon.

A zúzós rockzenét lágyabb dallamok követték, hiszen flashmob, azaz villámcsődület szerűen, este nyolckor, hangszerekkel felvértezett muzsikusok jelentek meg a téren és kezdtek valódi örömzenélésbe. A Brass and Roll zenekar közönségbarát, szórakoztató, ugyanakkor igényes műsorának sokan nem tudtak ellenállni. Már az első dal közben többen felvették a ritmust a közönség soraiból és perdültek táncra párjaikkal együtt.

A fesztivál második napjára, hétfőre, talán a vasárnapi borkóstolásnak, de inkább az extrém melegnek köszönhetően lankadt az oroszlányiak kedve, hiszen a nap első fellépőjének, a Boja zenekarnak a koncertjén meglehetősen kevesen vettek részt, majd, ahogy csökkent a forróság, úgy kezdett el nőni a vendégek száma. Az Estendon együttes fellépésén még leginkább a hűvösbe húzódtak a jó zenére vágyók, ám a Peet Project komplex, de igazán élvezetes produkcióját már a színpad előtt élvezték a városlakók.

Míg a felnőttek jó zenével és finom borokkal töltötték fel magukat Oroszlányon a hosszú hétvégén, addig az OKSZÍK munkatársai jóvoltából a gyerekek sem unatkoztak. A Szent Borbála Téren kialakított alkalmi vidámparkban különféle hinták és játszóeszközök várták a kicsiket.

A büfék előtt itt-ott tömött sorokban álltak a vásárlók. Leginkább a hot-dog, a kürtőskalács és a lángos fogyott, de egy finom sült kolbász elfogyasztására is volt lehetősége annak, akinek arra volt gusztusa.

Az OKSZÍK munkatársai, a szervezők idén is törekedtek arra, hogy a Boroszlány kicsit más legyen, mint az év többi rendezvénye. Ezért a fesztiválon kiemelt helyet kapott egy igazán nemes ital, a bor, a populárisabb zenei műfajok mellett pedig a közönség megismerkedhetett néhány kevésbé népszerű, ám meglehetősen igényes műfajt játszó hazai és határon túli zenekarral.

2019. August 21., 13:31