November 9-én, intézményünk adott otthont a Silhouette Balett nagyszabású rendezvényének, a Hála Gálának. Az alkalmon a tánciskola vezetőjével, a nívó- és Príma díjas Csáky Máriával beszélgettünk.

Okszík: Mi is pontosan ez a Hála Gála?

Csáky Mária: Volt egy alkalom, 2006-ban, amikor az első világbajnokságunkra kijutottunk az Egyesült Államokba. Akkor találtuk ki először, hogy jó lenne valamilyen úton-módon meghálálni azoknak a vállalkozóknak, támogatóknak a jólelkűségét és törődését, akik hozzásegítettek minket ahhoz, hogy ott lehessünk, részt vehessünk a megmérettetésen. Most egy más korszakba léptünk, mert már olyan létszámmal indulunk ezeken a versenyeken, amelyekhez ismét nagyon komoly támogatásra van szükség. Tavaly, a világbajnokság kapcsán nagyon sok támogató kapcsolódott hozzánk és úgy éreztem, hogy ezt meg kell köszönnünk. Ez a Hála Gála célja. Megköszönni a belénk fektetett bizalmat.

Okszík: Hol mérettetett meg legutóbb a Silhouette Balett?

Csáky Mária: Porecben van minden évben a világbajnokság. Az Európai Tánc Szövetség úgy döntött, hogy megpróbálja Amerikából áthozni a versenyt, ami sikerült, és így olyan szinten kibővült a bajnokság, hogy több mint harminc ország vesz részt rajta Dél-Afrikától, Kínán és Dél-Amerikán keresztül, a világ minden tájáról érkeztek táncosok. Hihetetlen, de több mint 10 ezer táncos lépett fel, több műfajban.

Okszík: Sikerült dobogóra állni a versenyen?

Csáky Mária: Én arra vagyok nagyon büszke, hogy a kortárs és a klasszikus műfaj, ami tényleg művészi táncnak mondható, annak kőkemény a mezőnye. Olyan magas színvonal van, ami valóban megközelíti a profi szintet. Hoztunk első díjat, második díjat, bekerültünk mi is az A ligába, ami azt jelenti, hogy a profik között vagyunk. A második díjra rendkívül büszke vagyok, hiszen az első helyen végzett produkciót a zágrábi színház koreográfusa készítette.

Okszík: Milyen produkciókat láthat ma a nagyérdemű és hány táncos lép színpadra?

Csáky Mária: Megközelítőleg 50 fiatal táncol itt ma este. Most újra felelevenítjük a kezdeteket és bemutatjuk azokat a táncokat ami legelőször elindult ezen a versenyen. Úgy éreztem, hogy azokat a darabokat kell bemutatnunk, amelyeket a világbajnokságokon adtunk elő, illetve egy szórakoztató produkciót is műsorra tűztünk.

Okszík: Idén láthat-e a közönség karácsonyi műsort a Silhouette előadásában?

Csáky Mária: Nagy előadással, mint a Diótörő vagy a Grinch, most nem készülünk, mert a tavasz hoz majd egy meglepetést, de egy kisebb lélegzetvételű darabbal fel fogunk lépni az adventi időszakban az OKSZÍK szervezte rendezvénysorozaton. Ez egy teljesen új, negyed órás, nagyon mesés produkció. Remélem, hogy a gyerekek szeretni fogják, mert tényleg nagyon mesés, nagyon varázslatos lesz.

Okszík: Vannak-e tervek a jövőre nézve?

Csáky Mária: nagyon remélem, hogy a jövőben is magunk mellett tudhatjuk mecénásainkat, mert a művészeteknek szüksége van mecenatúrára. Megelégedéssel tölt el az, hogy a kis tehetségek megtalálnak minket, mert hiszem, hogy ez így működik. Tehetség mindenhol van, de a tehetséget meg kell látni és hagyni kell, hogy a gyerek kinyissa a szárnyait. Nagyon fontos, hogy elindítsuk a gyerekeket egy úton, melynek a végén megtalálják önmagukat. Azt hiszem, hogy mi elmondhatjuk, sok olyan táncost sikerült már elindítanunk a pályán aki sikeres, de én ugyanazt a sikert érzem meg azoknál a gyerekeknél is, akik valamikor szerettek nálunk táncolni, most pedig a saját profilú pályájukon sikeresek. Ez legalább olyan fontos. Megtanulják, hogy mit jelent megdolgozni a sikerért, mert az nem jön könnyen. Ez engem elképesztő módon boldogít. Ezek a gyerekek ambiciózusak, tele vannak lelkesedéssel, nem fásultak. Ragyogó tekintettel dolgoznak, és, ha ezt sikerül a gyerekekben elindítani, akkor egészen más generáció nőhet föl szerintem, és nekünk ez a célunk.

2019. November 15., 12:12