Önök tudják, hogy miért ültettek nagyanyáink búzát december 13-án?

A gyermekkönyvtár pénteki foglalkozásán kiderült ez is, de számtalan egyéb, Luca naphoz köthető népszokás, hiedelem eredetére is rávilágított Szlezákné Molnár Katalin gyermekkönyvtáros, aki nem ebben az évben szervezte meg először a jeles napi találkozót.

Ezúttal a Hunyadi Mátyás Általános Iskola negyedik osztályos diákjai érkeztek hozzá ismeretüket bővítendő, hiszen sok más mellett, a hagymakalendárium készítése is rejtély volt eddig a gyermekek előtt. Lesték is a kicsik, hogy melyik szelet hagyma enged levet a bele hintett sótól, és mert részt vettek a nagy Luca-napi jósláson, ők már tudják, hogy 2020-ban egyik-másik hónapban bizony kiadós égi áldás várható.

Nem csak eső jelző kalendáriumot készítettek a résztvevők, de búzát is ültettek, jobb híján muskátliföldbe, amit, mert a gyermekkönyvtár foglalkozásai az újrahasznosítás jegyében zajlanak, pet palackok levágott aljába szórtak.

A Luca-búza keltetéssel a következő év termését igyekeztek megjósolni a régiek.

Azt ugyan egyelőre nem tudjuk, hogy milyen gazdag termés várható 2020-ban, de azt igen, hogy a negyedikesek igazán jól szórakoztak ezúttal is, sőt, a délután további részében érkező szülők és gyerekek is lelkesen álltak neki elkészíteni sok más mellett, például a fekete macska könyvjelzőt.

A jó hangulatú délután végén a legügyesebbek oklevelet vehettek át boszorkányoskodásukért, de a Luca-búzáját is mindenki hazavihette, hogy karácsonyig öntözgetve, vigyázva azokat, a fa alatt ne csupán az ajándékoknak, hanem a zöldülő, új életnek is örülhessenek.

2019. December 14., 18:37