1904. május 11-én született Salvador Dali, szürrealista festő.

Képei a mai napig ámulatba ejtik az embereket, alkotásai pedig számos művészt inspiráltak. Ma a rendkívüli művészre emlékezve öt érdekességet gyűjtöttünk össze.
A katalán-spanyol szürrealista festő tehetségével már gyerekkorában is kiemelkedett a kortársai közül, hatévesen képeslapokra festette különös alkotásait. A képein a valóság elemeit összefüggés nélküli kapcsolatokba rendezte, ezzel egy öntörvényű fantáziavilágot alkotott.
1. Saját bátyja reinkarnációjaként tekintett magára.
A Salvador nevet nem apja, hanem bátyja után kapta, aki születése előtt kilenc hónappal hunyt el. Dalít öt éves korában elvitték a szülei bátyja sírjához, és azt mondták neki, hogy az ő reinkarnációja. Dalí művészetének állandó inspirációja volt elhunyt testvére, mint például a Halott bátyám portréja című festménye 1963-ból.
2. Dalí tervezte a Chupa Chups logót.
Tervezett reklámokat a Gap-nek is, és még a Lanvin Csokoládé reklámban is feltűnt. A Chupa Chups volt talán az egyik leghíresebb munkája a reklámok terén, a spanyol nyalóka márkának 1969-ben tervezte meg a mai napig használatos logóját.
3. Skiccekkel fizetett az étteremben.
Az okos és egyben zsugori Dalí gyakran kibújt a fizetés alól az éttermekben. Nagylelkűen felajánlotta a vacsora után a nagy társaságnak, hogy ő állja a számlát. Csekkel fizetett, de a hátoldalára egy skiccet mellékelt. Tudta, hogy nem fogják így már beváltani, hiszen a kis rajzzal rajta már sokkal többet ér.
4. Egy nagyon furcsa szakácskönyvet írt.
Dalí már egészen kis korában, 6 évesen kijelentette, hogy szakács szeretne lenni. Habár a sors másképp akarta, végül mégis sikerült maradandót alkotnia a gasztronómia világában is: kiadta ugyanis erotikus szakácskönyvét, amelyet ő maga illusztrált.
5. Egyszer egy búvárruhában tartott előadást, és majdnem belehalt.
Dalí bármire hajlandó volt a show kedvéért, azonban az excentrikussága egyszer majdnem a sírba vitte. Ugyanis 1936-ban tartott egy előadást a szürrealizmusból, ahol búvárruhában jelent meg. Ez a ruha azt hivatott jelképezni, hogy az előadás közben lemerül a tudatalattijába. Azonban a búvárruhák akkor még nagyon vastagok és melegek voltak, így az előadás közben Salvador Dalí elájult. Egy kis ideig azt hitték, ez is a show része, azonban egy szemfüles néző kiszúrta, és segített rajta.

2020. May 10., 20:40