Ezen a héten három családregényt ajánlunk olvasásra.

Louisa May Alcott két műve az amerikai polgárháború idején játszódik.
Kisasszonyok regényben a March családot ismerhetjük meg. A négy nővér, akik imádattal csüggnek anyjukon, szinte egy év leforgása alatt kamasz lányból felnőtt nővé érik. Meg, a legidősebb és legcsinosabb közülük, a tizenöt éves Jo író szeretne lenni, Bethnek a zene a mindene, míg Amy, a szőke szépség imád festeni. Képzelt és valóságos szerelem, ártatlan és baljós pletykák, testvériség és féltékenység szövi át a March nővérek eme különös és szívderítő történetét.

A történet Jó feleségek címmel folytatódik. Három év telt el a Kisasszonyok óta, felserdültek a March lányok, és nagy várakozásokkal tekintenek a jövőbe. Meg az új asszonyok gondtalan derűlátásával vág neki a házasságnak, de mikor rá kell jönnie, hogy a családi élet nem egy szakadatlan ünneplés, anyja szelíd, de határozott irányításával és kijózanító tapasztalatokkal felvértezve igyekszik elérni a családi és anyai boldogságot. Húga, Jo felölti a „tollnoki toalettet”, és ismét megostromolja az írói hivatás csúcsait, Amy, a kis „dáma”, a művészetnél is nagyobb értékekre bukkan rá külföldi utazásai közben. Csupán az alázatos kis Beth nem kívánkozik sehova a családi otthon falai közül, és bár az ő terhe a legnagyobb, végül ő is megtalálja a békét.

Harmadik ajánlatunkban az Onedin család életén keresztül bepillantást nyerhetünk a 19. századi Liverpool életébe. A regény három testvér: a kissé bumfordian és olykor ostobán törtető Robert, a szépséges és csábító Elisabeth és a jóképű, de többnyire megközelíthetetlennek tűnő kemény üzletember és rettenthetetlen tengerész, James története. A sikeres tv-sorozat alapjául szolgáló, fordulatokban és izgalmakban gazdag regények megannyi olyan titkot is elárulnak az Onedin családról, melyről a tv-sorozatból nem értesülhettünk.


Louisa May Alcott: Kisasszonyok

Louisa May Alcott: Jó feleségek

Cyril Abraham: Az Onedin család

2020. May 10., 23:36