Heti könyvajánlónkban elsőként Anthony Milestone regényével ismerkedhetünk meg.

A történet az egyiptomi Ó-Birodalomba nyúlik vissza, majd Egyiptom történelmének néhány szakaszán keresztül a jelenkorban folytatódik. Sznofru fáraónak, az első valódi piramisok építtetőjének nyakéke, amely egyúttal egy még érintetlen, hihetetlenül gazdag ó-egyiptomi sír helyét is megmutatja, egy fiatal angol író kezébe kerül, aki turistaúton van Egyiptomban. Az író megismerkedik egy francia régész lánnyal, és együtt próbálják tisztázni az ékszer titkát, de ez másokat is érdekel. A szereplők végig utazzák egy szervezett túra szokásos útját, Kairótól Asszuánig, illetve Abu Szimbelig, részt vesznek Nílusi luxus-hajóúton, amelynek során rövid betekintést kapunk Abu Szimbel, Asszuán, Philae, Kom Ombó, Edfu, Seszna, Karnak, Luxor és a Királyok Völgye műemlékeibe, miközben végig követhetjük a regény egyre érdekfeszítőbb fordulatait.

A következő ajánlatunkba Egbert, az eszes kisegér kalandos utazásait ismerhetjük meg, akit barátja Csucsu, a fogyókúrázó kövér macska kísér el. Utazásuk során betörőket fognak el, tolvajokat és sikkasztókat lepleznek le, végül mindketten tagjai lesznek a Macskazene-karnak, amelyik közreműködésükkel megnyeri a kórusversenyt.

Harmadik ajánlatunkban Nataly von Eschstruth 1860-ban született német írónő történetében Malthey grófnővel ismerkedhetünk meg. Malthey grófnő már érett korában is fösvény volt, ám ahogy öregedett, fösvénysége egyenesen zsugoriságba csapott át. Férje végakaratából maga mellé vette és nevelte a szépséges Cagima kisasszonyt, akinek életét zsugoriságával igencsak keserítette. Úgy néz ki, hogy Cagimát csak az szabadítja meg a zsugori boszorka karmaiból, ha az meghal... Ám a dolgok változnak. Új ezred érkezik a városkába, és a vidám kedvű tisztek, meglátván Cagima szépségét, és megismerve gyámja fösvénységét, mestertervet dolgoznaki ki. Mert hát mindenkinek, még a zsugoriknak is van gyengéjük. Malthey grófnénak például a hiúsága. A huncut tisztek pedig elkezdik a grófnő hiúságát legyezgetni.


Anthony Milestone: A szkarabeusz titka

Mihályfi Antal: Egbert egér útrakél

Nataly von Eschstruth: Zsugori néne

2020. May 18., 12:31