Hét éve tűnt el Erőss Zsolt erdélyi születésű hegymászó aki első magyarként mászta meg a Föld legmagasabb hegyét a Csomolungmát.

Magyarország legeredményesebb magashegyi hegymászója tíz nyolcezer méter fölötti csúcsot hódított meg. 1996-ban tagja volt az első magyar Mount Everest-expedíciónak, ahol két sikertelen csúcs támadást hajtott végre. Mivel megmászta a volt Szovjetunió mind az öt 7000 méter feletti csúcsát, megkapta a hópárduc címet.
Két társával létrehozta a Magyar Himalája-expedíciók sorozatot. Ennek keretében a még több nyolcezer magas csúcsot mászott meg. 2010- ben a Magas-Tátrában balesetet szenvedett mindkét lábát eltörte az egyiket térd alatt amputálni kellett. 2011 tavaszán már műlábbal jutott fel a Lhoce csúcsra, ezután megkapta az év extrém sportolója díjat. 2013. május 21-én a Kancsendzönga mászása után nem tért vissza az alaptáborba, így eltűntnek nyilvánították.
Életéről, szenvedélyéről Sterczer Hilda: A Hópárduc felesége: életem Erőss Zsolttal című könyvéből tudhatnak meg többet.

2020. May 20., 22:35