Zene Ünnepe

1982-ben indult útjára Franciaországból a Zene ünnepe. A kezdeményezés Maurice Fleuret francia zenetudós, zeneszerző, újságíró és rendezvényszervező nevéhez fűződik. Újságíróként számos cikket írt a zene fontosságáról. 1962-től kezdve már a rádiónak is dolgozott, és ekkor értette meg, hogy milyen fontos szerepet játszik a muzsika az emberi kultúrában. Pályafutása során számos zenei fesztivált szervezett. Elszántan szerette volna megfejteni a kortárs zene titkait, ezért útra kelt és beutazta Afrikát és Ázsiát. Úgy gondolta, hogy a zene áthidalja a nyelvi és más különbségeket az emberek között, hiszen a zene nyelvét mindenki megérti. Nem koncerteket akart szervezni, hanem azt szerette volna, hogy a közös zenélés közelebb hozza egymáshoz az embereket.
Nagy segítséget jelentett, hogy megnyerte Jack Lang, támogatását. A francia kulturális élet első számú döntéshozójaként elrendelte, hogy nagyszabású ünnepséggel, a Fete de la Musique-kal köszöntsék a nyár első napját. A kezdeményezés célja, hogy amatőr és profi zenészek egy napon át együtt zenélnek és mutatják meg magukat az érdeklődőknek.
A Zene ünnepe hagyománnyá vált, és ma már több száz országban tartják meg.
A kezdeményezés sikeréhez hazánk is hozzájárult. 1997-ben Budapesten írták alá a zene európai ünnepének chartáját, azóta minden évben, Budapesten és több vidéki városban is megrendezik az eseményt.

2020. June 19., 17:10