1921. június 28-án született Eötvös Gábor a világhírű zenebohóc.

Kétszáz éves artistadinasztia tagjaként stílszerűen egy lakókocsiban látta meg a napvilágot Balatonmagyaródon, öt testvére és két féltestvére is artista volt. Kiskorától tanult muzsikálni, hegedűn, harmonikán, az összes fúvós hangszeren, kedvence a trombita volt. A szülök a család hagyományihoz híven őt is artistának szánták, de már egészen kisgyermek korától bohóc akart lenni. Sokszor kérte cirkuszigazgató édesapját, engedje őt fellépni a bohócokkal, de mindig azt felelte „Hogy képzeled azt, a nevettetés komoly dolog, neked még sokat kell tanulni ahhoz." Pár évvel később megkapta a lehetőséget az egyik bohóc lebetegedett így egy kis szerepben a manézsba léphetett.
Világhírű számát a „Van Máásik” az 1950-es években ékezték el játszani feleségével és gyermekeivel. A szám arról, szól, hogy ő elkezd trombitán játszani a partneri pedig félbeszakítják s elveszik a hangszert, de a kabátja alatt mindig „ Van máásik”. A ma már szállóigévé vált mondat a véletlen műve. Egy előadás alkalmával az egyik hangszer beleakadt a kabátjába és eltelt pár másodperc mire sikerült kiszabadítania, hogy ne vegyék észre a nézők a bakit Gábor elkiáltotta magát, hogy Nyugi gyerekek, van másik. A nyugi gyerekek később elmaradt, megmaradt a hatalmas sikert arató „van mááásik”.
Az Eötvös Cirkusszal bejárták a világot és mindenhol nagy siker aratott a zenebohóc. Turnéztak Ausztráliában, Amerikában, Ázsiába, és több alkalommal Japánban.
Tehetsége elismeréseként több díjat is kapott. 1965-ben Jászai-díjjal, 1976-ban pedig érdemes művész címmel tüntették ki. Művészi munkásságáért a Magyar Köztársaság Csillagrendjét és a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét is megkapta. 2001-ben Erzsébetváros díszpolgára lett. 2000 márciusában tartotta búcsú előadását a Fővárosi Nagycirkuszban, ahol védjegyévé lett számát átadta fiának ifj. Eötvös Gábornak.
2002. január 19-én halt meg. Halála után Budapesten, a VII. kerületi Damjanich utca 27. szám alatt, egykori lakóháza falán emléktáblát helyeztek el.

2020. June 26., 17:15