Enyedi Ildikó Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes művész 1955. november 15-én született Budapesten.

A középiskola elvégzése után a Montpellier-i Egyetemen, majd a budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen tanult.
1979-ben felvételizett a Színház és Filmművészeti Főiskola rendező szakára, ahol be is került Fábry Zoltán osztályába. Főiskolai évei alatt tagja volt az Erdély Miklós által vezetett Indigo (Interdiszciplináris Gondolkodás) elnevezésű művészeti csoportnak.
Rendezői pályafutását rövidfilmekkel kezdte a Balázs Béla Stúdióban.
Első játékfilmjét 1988-ban forgatta, a sajátos hangvételű Az én XX. századom egy ikerpár története. A film nagy siker volt a hazai, és a nemzetközi filmfesztiválokon is. 1989-ben a magyar filmszemlén elnyerte a játékfilm kategória alkotói díját, a Cannes-i Filmfesztiválon a legjobb elsőfilmesnek járó Arany Kamera-díjjal, az edinburghi és a Las Vegas-i fesztiválon különdíjjal ismerték el.
Következő filmjét a Bűvős vadászt Weber operája ihlette. Az alkotással elnyerte a Hartley-Merrill nemzetközi pályázat első díját, 1995-ben rendezői különdíjat vehetett át a magyar filmszemlén. A két évvel később készült Tamás és Juli című filmje Franciaországban a Belforti Fiatal Filmesek Fesztiválján a legjobb nagyjátékfilmnek járó fődíjat kapta meg.
Negyedik játékfilmjét, az 1999-ben bemutatott Simon Mágust a magyar filmszemle legjobb rendezői díjával tüntették ki, a locarnói filmfesztiválon a Filmklubok Nemzetközi Szövetségének különdíját nyerte el, 2000-ben megkapta a filmkritikusok díját.
A 2009-es, alig húszperces Első szerelem egy (földi) lány és egy földönkívüli fiú első randevújának humoros történetét meséli el. A miami filmfesztivál rövidfilmes versenyének nagydíját és a genovai sci-fi seregszemle fődíját is elnyerte. A film érdekessége, hogy a főszereplőt a lánya alakította. Egyik rendezője volt az HBO csatornán futó Terápia című szériának, amelyért 2013-ban Gigor Attilával a legjobb televíziós rendezés díját kapták meg.
2015-ben újra játékfilm forgatásába kezdett. A Testről és lélekről című film forgatókönyve nagyon gyorsan, alig néhány hét alatt készült el, alapgondolatát Nemes Nagy Ágnes Védd meg című versének néhány sora ihlette. A film szintén nagy sikert aratott, 2017-ben elnyerte a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját az Arany Medvét és a 2018-as Oscar-díj jelöltek közé is bekerült.
Enyedi Ildikó csaknem minden munkájának maga írja a forgatókönyvét, filmjeinek jól felismerhető, egyedi hangulata van.
A szakmai elismerések mellett 1991-ben Balázs Béla-díjjal tüntették ki, 2000-ben érdemes művész lett, 2002-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztje kitüntetést vehette át.

2020. November 14., 16:37