1961. november 16-án született Scherer Péter színművész.

Kellemes orgánuma, megkülönböztethető alakja, remek nyelvi és szituációs humora egyedivé tette mindig is, bárhol láttuk, hallottuk. Az Ajkán született színész eredetileg, némiképp a szintén mérnök édesapa lábnyomában járva építőmérnökként végzett a Műszaki Egyetemen, s jól lehet, ott akarta hagyni az egészet, mégis műszaki ember lett, hogy végül sohase dolgozzon a szakmájában. Saját elmondása szerint, valamikor ötödikes általános iskolásként elkapta a színház vírusát, Karinthyt mondott három éven át, amivel háromszor nyerte meg Ajka városának Ki mit tud vetélkedőjét. S bár a szombathelyi gimnáziumi évek után kétszer is megpróbálkozott a színművészeti főiskolával, kétszer nem sikerült bejutnia – utoljára már diplomás mérnökként – mégis a színháznál maradt.
Kezdő színészként a Szkénében játszott tizenkét évig, majd hat esztendő következett a Krétakörben, mindkét műhely kiemelkedő alkotóközösségként vonult be a magyar színháztörténet lapjaira, nem véletlenül. Mint mondta, a szabadság és a függetlenség olyan alkotó embereket sodort egymás mellé, akik nagyon egyformán gondolkodtak a színházról, s szerinte sikerük is ebben rejlett.
2008-ban megalapították a Nézőművészeti Kft.-t. A társulat független színházi és kőszínházi partnerekkel, alkotótársakkal együttműködve színházi alkotóműhelyként tevékenykedik 2009 óta, tagjai: Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Katona László, Kovács Krisztián és Gyulay Eszter dramaturg. Mindannyiunk számára alapvető érték a szabad gondolkodás és alkotás, a független színházi létből következő rugalmasság és mobilitás A társulat repertoárját jellemző színházi előadások, kortárs magyar szerzők műveinek színpadra állítása, klasszikus művek feldolgozása kortárs olvasatban, tantermi színházi projektek megvalósítása, korosztályi problémák, társadalmi jelenségek színházi feldolgozása.
Életének egyik meghatározó előadása a Szentivánéji álom, ami tulajdonképpen filmes karrierjének is mozgatórugója lett, hiszen Mucsi Zoltánnal, azaz Kapával olyat mutattak a színpadon, amire odafigyelt az ország. A legendás filmrendező, Jancsó Miklós is ekkor figyelt fel Scherer Péterre és Mucsi Zoltánra, készülő filmjéhez keresett ugyanis szereplőket, ami végül a kétezres évek meghatározó alkotásaként vonult be a hazai filmtörténetbe. A Nekem lámpást adott az Úr kezembe Pesten eredetileg Szent Péter története lett volna Marcello Mastroianni, vagy Vittorio Gassman főszereplésével, helyettük jött Pepe és Kapa, s ezzel együtt Szent Péter is kiíródott a filmből, amit öt hasonló követett Jancsó Miklós rendezésében. Ezek az alkotások indították el annak idején igazán a karrierjét, s ma már a legnépszerűbb sorozatszerepekben is úgy lubickol, ahogy csak kevesen a kortársak között.
Scherer Péter, legyen szó rajzfilmszinkronról (Kuflik) vagy tanításról, ifjúsági színházi rendezésről, minden pillanatban teljesen az adott munkára koncentrál. Igazán a színházban érzi jól magát, úgy tapasztalja, ott tud valóban teljesen színész lenni, olyan, amilyen akar, s amilyet például annak idején kedvence, Shakespeare is megálmodott a színházi játékról. Színházi és filmes munkái mellett rendszeresen szinkronizál. 1995-ben megkapta a Színikritikusok Díját legjobb férfi mellékszereplő kategóriában, illetve a Fővárosi Önkormányzat díját, a legjobb férfialakítás kategóriában. 1998-banismét elnyerte A legjobb férfialakítás díját, a Gengszterfilmben nyújtott alakításáért.2007-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, majd 2009-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el munkásságát.

2020. November 14., 17:10