1954. január 9-én született Dés László Kossuth és Liszt Ferenc-díjas, Príma primissima díjas magyar előadóművész, dzsesszzenész, zeneszerző, érdemes művész.

Fiatalon kezdett zenélni, zenei tagozaton végezte az általános iskolát. 1971-ben vették fel a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumba, ahol klarinét, majd szaxofon szakra járt. A zenei életbe már 1974-ben bekapcsolódott, Dimenzió néven saját együttest alapított. Később megalapította a Trio Stendhalt. Az együttessel nagy sikert ért el, több lemezüket Olaszországban vették fel, Európa-szerte koncerteztek, de felléptek Indiában is. Zenéjük különlegessége a kamarazenével vegyített dzsessz volt.
Dalszövegíróként és zeneszerzőként több magyar film zenéjét szerezte pl.: Szerelem első vérig, Szerelem második vérig, Csocsó, avagy éljen május elseje, Üvegtigris, Sose halunk meg, A miniszter félrelép. Emellett musicalt is szerzett pl.: Valahol Európában, A dzsungel könyve, Sose halunk meg, A Pál utcai fiúk. A Geszti Péter által alapított Jazz+Az együttes zeneszerzője és zenekar vezetője volt. 1993-ban szólista lett, kortárs szerzők műveit adta elő, elsősorban kamara- és szimfonikus zenekarokkal. 2003-ban új együttest alapított Dés sextet néven, melynek szaxofonosa lett, egy évvel később a Magyar Jazzművészek Társaságának elnökévé választották.
A dzsungel könyve című musical 2020-ban elérte az 1300. előadást. Dést azon kevés zenészek egyikének tartják, akiket a szakma, a kritikusok és a közönség is egyaránt tisztel.

2021. January 08., 20:34