Történetek, érdekességek, pletykák, játékok, hírek színházról nem csak színházrajongóknak.

A színész is volt gyerek…

Mikor meglátjuk kedvenc színészünk fiatalkori képeit, legtöbbször ledöbbenünk. Annyira csodáljuk őket, hogy elfelejtjük azt, hogy ők is ugyanolyan emberek, mint mi. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint azok a képek, amikor még nem voltak ünnepelt hírességek. Következő összeállításukban ismert magyar színészek, színésznők családi albumában féltve őrzött gyermekkori fotóit láthatjuk. Néhányukat azonnal fel lehet ismerni, hiszen már kisgyermekként is hordozták azokat a karakteres vonásokat, amelyek felnőttként is jellemzőek rájuk. Vannak köztük olyanok is, akiket nehezen ismertünk volna fel, ha csak gyermekkori képeiket látjuk.

Az ország egyik legsokoldalúbb színésznője, Eszenyi Enikő bájos, élénk tekintetű kislányként mosolyog ránk a régi fotóról, A nagy átváltozóművész kicsiként is örökmozgó, vagány gyerkőc volt, de mivel édesanyja ugyanott tanított, ahová Enci iskolába járt, a csínytevésre esélye sem volt. Eszenyi Enikő - az eleven kislányból sokoldalú művésznő lett.

A bájos Létay Dóra színésznő, akit az elmúlt években a Jóban Rosszban sorozatbeli karaktere tett igazán népszerűvé, úgy tűnik, sokat megőrzött egykori huncut önmagából. Szőkesége és mosolya mit sem változott, de elmondása szerint a gyermeki kísérletező kedv is jellemző rá a mai napig.

Huszti Péter színművész 1944-ben született a magyar fővárosban. Édesapja, Hendel László jogot tanult, az édesanyja, Holló Gizella pedig a MÁV-nál dolgozott. Sem a jog, sem a vasút nem áll túl közel a színművészethez, ezért gyermekkori játszótársai valószínűleg nem is gondolták volna, hogy a kis Péter nevét egy szép napon színművészként ismeri meg a hazai közvélemény. A gyermek azonban egész hamar kapcsolatba került a művészetekkel; az apja ugyanis nagyra becsülte a zenét, és maga is jól játszott hangszeren. Nem valamilyen együttesben muzsikált, hanem vidéki színházak zenekarában lépett fel. Ez a rajongása alighanem fontos szerepet játszott abban, hogy a fia ösztönösen vonzódni kezdett a színművészet iránt. Gyermekként Péter ámulva nézhette a zenészek között álló apját, és sok gyönyörű színdarabot tekinthetett meg.

Bizony, ez a tétován ácsorgó pici lány a régi családi fotón nem más, mint a Madách Színház dögös, vörös dívája, Détár Enikő színésznő. A színésznő Kerecsenden és Egerben töltötte felhőtlen és kalandos gyermekkorát, melynek sajnos édesapja halálával egy csapásra vége szakadt. Elmondása szerint szeleburdi gyerek volt, de bűbájos, nagyszájú kiscsaj, aki még az igazolatlan óráit is képes volt kidumálni a tanároknál.

Csalóka a gyerekkori fotó, ez a szende, szemüveges kislány bizony egy igazi kis vadóc volt. Az ország egyik legkarakteresebb és legszexisebb dívája, Hernádi Judit már kicsiként sem volt egyszerű eset, öntörvényű természet volt, több iskolából is eltanácsolták. sorozatos hiányzásai miatt az ország összes középiskolájából kicsapták, így csak munka mellett, estin érettségizett le.

1948. január 28-án született Kern András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, író, énekes, humorista. A sztár több mint fél évszázada áll a kamerák előtt, hiszen tízévesen már főszerepet kapott egy filmben. Véletlenül választották ki a margitszigeti napközis táborban. Egy szőke, vékony, nagy fülű kisfiút kerestek az Állatkerti kaland gyerekfőszerepére. Akkoriban gondolt először arra, hogy filmes szeretne lenni. Nem kellett mást tennie a kamera előtt, csak normálisan viselkedni. Közben azt figyelte, hogy miért tesznek le egy fényes sínt, miért tolnak rajta kocsin egy kamerát. Aztán amikor elment a moziba, látta, hogy azért, mert attól mozog a gép. Azóta is a filmezés szerelmese.

Kovács Patríciát kislányként zenésznek szánták, zongorázni tanult, de sok csalódásban volt része. Míg társai már kis koncerteket adtak, o azon kínlódott, hogy eltalálja a megfelelő billentyűket. Ezért egyre többet járt egy színjátszó csoportba, ahol aztán hamar meggyógyult a lelke, mert bekerült egy orosz-amerikai filmbe. Összességében szép gyermekkora volt az ismert művésznőnek, mégis vannak benne olyan pillanatok, amiket kitörölne. Mint kiderült, sokat csúfolták az iskolában a diáktársai, és egy rokona is vérig sértette, amivel teljesen lerombolta önbizalmát. „A nagybátyám azt mondta nekem, amikor szemüveges lettem, hogy annyira csúnya vagyok, ha lemegyek a bányába, feljön a szén. Nyolcéves voltam, azóta nem beszélünk – mondta a színésznő, majd hozzátette: nagyon fontos, hogy a gyereket hogyan nevelik ebből a szempontból, hiszen nem lehet bántani valakit azért, ahogyan kinéz.

Peller Anna színésznőről és műsorvezető húgáról Mariannról ma már senki nem mondaná meg, hogy gyerekként gyakran csúfolták őket súlyuk miatt. Kiközösített gyerekek voltunk - emlékszik, amikor kijöttem az iskolából, az első dolgom az volt, hogy bementem a kisboltba és vettem egy tábla csokit és megettem, mert ez örömet adott és ez egy ördögi kör volt. Nagy bánatevő tudok lenni - idézte fel emlékeit Anna. A testvérek a mai napig nagyon hízékonyak, így oda kell figyelniük az étkezésükre és mind a ketten rengeteget mozognak is.

Alföldi Róbert elmondása szerint szülőfalujában, az Alföldön található Dunapatajon már gyerekként kívülállónak érezte magát. - Az egész gyerekkoromból a fő élményem az, hogy ufó voltam - mesélte meglepő őszinteséggel a népszerű színész. - Nagyon felzaklatna, ha vissza kellene mennem, 30 éve nem voltam ott - tette hozzá. A háttérben saját bevallása szerint zűrös családi viszonyok álltak, őt és bátyját édesanyja egyedül nevelte, rengeteget dolgozott, hogy el tudja tartani őket. Igazán bensőséges kapcsolata csak a nagymamájával volt.

2021. January 08., 20:49