Ezen a héten három művet ajánlunk figyelmükbe.

G. Joó Katalin: Mesevonat
Gyermekeknek ajánljuk az alábbi könyvet. 4 évszakhoz kapcsolódva (Tavasz, Nyár, Ősz, Tél) tartalmaz rövid, könnyen olvasható és tanulható verseket. Akár esti olvasáshoz otthon, vagy bölcsődében, óvodában feldolgozva is remek olvasnivaló. Németh Ibolya illusztrációi színesítik a kiadványt. Ízelítőül egy kis vers belőle:

Télanyóka (részlet)
Már nem alszik Télanyóka,
a havat csak egyre szórja.
Fehér pillék hulldogálnak,
hó takarja már a tájat.
Hósipka van a házakon,
fehér lepel az ágakon.
Puha hópaplan alatt magocskák szundítanak.

Edgar Rice Burroughs: Tarzan a legyőzhetetlen
Burroughs, Tarzan regényeivel lett világhírű. Az első Tarzan-írás 1912 októberében jelent meg először az All-Story magazinban . A történetet barátnője ihlette, akinek főnöke, Tom Barnett a hivatalban sokat mesélt az afrikai, ezen belül is a szenegáli vadászkirándulásáról, Afrika szépségéről, csodás világáról, a vad tájakról és a dzsungelről. Barátnője lelkesen mesélte a történeteket, így ezek Burroughs fantáziájában tovább éltek, képzeletben számtalan alkalommal járt Afrikában, a gondolatait pedig leírta. A Tarzan-könyveket az esztendők során hatvan nyelven, közel nyolcvanmillió példányban adták ki. Természetesen a magyar olvasókhoz is eljutott.

Karl May: Winnetou
A regény két főhőse: Winnetou, a fiatal apacs indián törzsfőnök és Old Shatterhand, a "Kalapácskezű", a tökéletes fehér ember. Rajtuk kívül fontos szerepe van a történetben Old Death-nek (Az öreg halálnak) és Old Firehand-nek (A tüzeskezűnek). Az események a Vadnyugaton, a múlt század hetvenes éveiben játszódnak. Old Shatterhandet először zöldfülűként, szerencsét próbáló fiatalemberként ismerjük meg. Egy vasútépítő társaságnál vállal munkát, majd megismerkedik a rézbőrű Winnetouval, akivel vad harcokba kerekednek - többek között - a vasútépítés miatt lázadó más indián törzsekkel is. Az apacs indiánok barátságukba, Winnetou pedig testvérévé fogadja hősünket. Kalandjaik során különböző rangú és rendű bűnözőket tesznek ártalmatlanná, hol fegyverrel, hol csellel, általában gyilkosságokat akadályoznak meg. Ők (és a többi angolos nevű hős) a Jó megtestesítői, velük szemben látványosan pusztul el, vész a Rossz. A német regényíró sok úti és kalandregényt írt, főleg az ifjúságnak, kitalált indiántörténeteket. Szentimentális, romantikus képet festett más népek helyzetéről, életmódjáról. Cselekményes művei nagy sikert arattak, ma is az olvasott ifjúsági regények közé tartoznak.

2021. January 11., 00:12