Béke Ildikó rovata

Hímes tojások
Hímes vagy festett tojások készítése hazánk egész területén jellemző, de kizárólag magyar szokásnak nem mondható, mert más országokban is megtalálható. Eredete még a pogánykor tavaszi ünnepélyeiben gyökerezik. Kínában pl. már 2000 év óta ismeretes, Németországban pedig 1500 éves sírból kerültek elő piros tojások. Nálunk a hímes tojás készítése húsvétkor szokásos, amikor ezzel ajándékozzák meg egymást a fiatalok. Legfőbb alkalom az ajándékozásra a húsvét hétfőjén gyakorolt locsolkodás, ekkor a meglocsolt lányok a locsoló legényeknek piros vagy hímes tojással kedveskednek. 

Antalné Tankó Mária: Gyimesi írott tojások
„Az írott tojások gyűjtését 1990-ben kezdtem, többnyire a Gyimesbükkhöz tartozó patakokon (patakvölgyekben), mert itt mindenkit ismertem. Később felkerestem a gyimesközéploki és -felsőloki rokonaimat, ismerőseimet is, hogy a gyűjtemény minél gazdagabb legyen. Előbb magukat a tojásokat gyűjtöttem, de ezek nagy helyet foglaltak, törékenyek voltak és nyáron a meleg hatására egy részük menthetetlenül szétrepedt, így el kellett dobnom őket. Ekkor kezdtem a mintákat egy füzetbe rajzolni, sorszámozva, mindeniknek az elnevezésével, egy más füzetbe pedig a tojásírók nevét, lakhelyét, életkorukat és a gyűjtés évét jegyeztem be. A mintás füzetet a múzeum látogatói kézbe vehették és átnézhették, sőt húsvét táján magam is, mások is ebből válogattuk a nekünk tetsző mintákat.”

A magyar kerámiaművesség ezer éve
A kerámiakészítés mestersége, azaz a fazekasság kialakulása az újkőkor jelentős, forradalminak nevezett fejlődésének köszönhette megszületését. A növénytermesztés és állattenyésztés kialakulásának s az így létrejött paraszti gazdálkodás egyre nagyobb tárolóedény szükségletének.
A köteteben érdekes tanulmányok olvashatók a témában. Ismereteket kapunk a művészi kerámiagyártásról, a tatai fazekasság történetéről, a vértesszentkereszti apátság kerámia leleteiről is.

2021. March 29., 22:27