Alig akad olyan, aki ne szeretné - vagy legalábbis ne ismerné - egyperceseit.

A Kossuth és kétszeres József Attila-díjas novellista, író, publicista, a groteszk műfajának legismertebb és legnagyobb hazai megteremtője, Örkény István ma lenne 109 éves. Egyperces életrajz Örkény Istvántól – 1968-ból (részlet)
„Amikor megszülettem, olyan feltűnően szép voltam, hogy a főorvos karjára vett, és szobáról szobára végigmutogatott a klinikán. Azt mondják, még mosolyogtam is, amitől a többi mamák irigyen felsóhajtottak. Ez röviddel az első világháború kitörése előtt történt, 1912-ben, s azt hiszem, ez volt egyetlen teljes értékű sikerem. Ettől kezdve életem folytonos dekadencia. Nemcsak szépségemből vesztettem, fogaimból s hajamból hullattam el, hanem a külvilággal szemben is egyre inkább alulmaradtam.”
Örkény István 1912. április 5-én született jómódú nagypolgári családban. A Piarista Gimnáziumban végzett. Állítólag kimondottan édesapja kérésére két diplomát is szerzett, gyógyszerészit és vegyészmérnökit, bár ez idő tájt már az irodalom vonzotta. Első novelláját maga József Attila fogadta be a legendás Szép Szó folyóiratba, 1937-ben. Bejárta Nyugat Európát, a második világháború kitörése Párizsban érte, ahonnan az utolsó vonattal érkezett haza. Sajnos a történelem hullámai őt sem kímélték: a II. világháborúban a Donnál töltött munkaszolgálatot, majd hadifogságba esett és csak 1946-ban térhetett haza. Az 1956-os forradalomban való részvételéért eltiltották a publikálástól. Háromszor nősült: első felesége Gönczi Flóra volt 1937-1941 között, második felesége 1947-1959 között F. Nagy Angéla, szakácskönyvíró, a harmadik felesége Radnóti Zsuzsa irodalomtörténész, a Vígszínház dramaturgja, akivel 1965-ben kötött házasságot.
Két drámájával (Tóték, 1967, Macskajáték, 1971) nemzetközi hírnevet szerzett. Egyperces novelláival új műfajt teremtett, első kötete 1967-ben jelent meg.1969-ben Fábri Zoltán nagysikerű filmet rendezett a Tótékból, Isten hozta, őrnagy úr! címmel, Latinovits Zoltánnal a főszerepben. Makk Károly 1974-ben forgatta le a Macskajátékból készült, azonos című filmjét. Egyperceseiből Esztergályos Károly rendezett TV-játékot 1973-ban.
Munkásságát a Magyar Állam Kossuth- és József Attila-díjjal, és halála után Magyar Örökség díjjal ismerte el.1979-ben végzetes kór támadta meg, de még a halálos ágyán is dolgozott. Szívelégtelenségben hunyt el, a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra. Halála óta özvegye gondozza hagyatékát, életművét. Örkény István élete sokszor volt veszélyben, négy és fél évet töltött hadifogságban, alkotómunkájába állandóan közbeszólt a történelem, ahogy ő is írta: háborúk, letört forradalom és egy elnyomó rendszer keseríthette volna meg az életét. De ő nem hagyta magát. A groteszkbe menekült, és szerencsére megosztotta velünk kivételes humorát, világlátását.

2021. April 02., 11:47