Ma 117 éve született A. Tóth Sándor rajztanár, festőművész, bábművész.

Művészi stílusa leginkább a kubizmus jegyeit mutatja.
1922 és 1928 között a Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt, három évet külföldön, Londonban, Párizsban, Berlinben töltött, portrérajzolásból tartotta fenn magát. Párizsi tanulmányútján ismerkedett meg Blattner Gézával, az ő hatására kezdett érdeklődni a bábszínház iránt, Blattner avantgárd színházának is tagja lett. Legkülönbözőbb technikákkal mozgatott, faragott, kubista bábjai ma is szakgyűjtemények értékes kincsei. Később a bábművészet elméleti kérdéseivel foglalkozott.
1931-ben hazatért, és a Pápai Református Gimnázium művészettanára lett, ezenfelül angol, német és francia nyelvet is tanított.
A református gimnázium államosítása után, 1952-ben az utódintézményben, a Petőfi Sándor Gimnáziumban folytatta munkáját, itt dolgozott 1967-es nyugdíjba vonulásáig.
Tevékenysége nagy hatással volt Pápa művészeti életére. A második világháború után képzőművészeti szabadiskolát nyitott, majd 1949-ben létrehozta és évtizedeken keresztül vezette a Képzőművész Kört, ami a Jókai Művelődési Központ keretei között ma is működik.
1965–66-ban az USA-ban és Kanadában élt. 1968-ban a győri művésztelep alapító tagja volt. Sokoldalú művészi, közéleti és pedagógiai tevékenysége a magyar művelődéstörténet jelesévé avatja.
Neves művészek, költők, tudósok inspiráló mestere (Somogyi József, Nagy László, Móritz Sándor, Csoóri Sándor, Szíj Béla) s művészek sora indult szabadiskolájából is (Hencze Tamás, Heitler László, Kúr Csaba, Gelencsér Péter).
Állandó kiállítása Pápa egyik nevezetessége.1992-től a pápai Esterházy-kastélyban, a nevét viselő galériában állandó kiállítása működött. Művei láthatók a Magyar Nemzeti Galériában.

2021. April 06., 19:58