Daniel Jacob Radcliffe 1989. július 23-án született az Egyesült Királyságban.

Daniel gyermekkora óta vonzódott a színészkedéshez, számos iskolai színdarabban szerepelt, de karrierje óriási fordulatot vett, amikor megkapta a Coppertfield Dávid (1999) című filmben a fiatal főhős szerepét. Az egyik legsikeresebb gyerekszínésszé lépett elő A panamai szabó (2001) című film után, ugyanis a filmbéli partnere, Jamie Lee Curtis ajánlotta be a Harry Potter főszerepére, melyet a sikeres meghallgatásoknak köszönhetően meg is kapott.
Radcliffe így csöppent bele a Harry Potter-filmek világába, és fiatal kora ellenére így lett a világ egyik legismertebb színésze. Mind a nyolc részében ő alakította az ifjú varázslótanoncot, melynek köszönhetően nemzetközi sztár lett, és olyan színészekkel dolgozott együtt, mint Emma Thompson, Gary Oldman vagy Ralph Fiennes.
Daniel azóta tudatosan építi a karrierjét, és már a szériával párhuzamosan is olyan filmekben tűnt fel, mint a Fiúk a parton és az Édes fiam, Jack.
Napjainkig számos színdarabban vállal szerepet, de szinkronszínészként is bizonyította már a tehetségét a Simpson család epizódjaiban.

ÉRDEKESSÉGEK
- Van két boder terrierje, Binka és Nugget.
– Nyolc évesen elkezdte elolvasni az első Harry Potter könyvet, de nem tudta befejezni. Amikor kiválasztották a film főszerepére, kiolvasta a könyvet; a Harry Potter és az azkabani fogoly a kedvence a sorozatból, míg forgatókönyvek közül a Harry Potter és a Tűz Serlege a kedvence.
– Kedvenc zeneszerszáma a basszusgitár.
– Imádja a rockzenét, kedvenc előadói a Strokes, Pixies, Sex Pistols.
– Neurológiai betegséggel küzd, amelynek a neve dyspraxia.
– Kétszer kapott fülgyulladást a Tűz Serlege víz alatti jeleneteinek forgatása közben.
– Nagy rajongója a Fulham Football Clubnak, bár ő maga nem szeret focizni.

2021. July 19., 13:46