Palásthy Ágnes meséi

 Az „Így írnak Ők…” áprilisi vendége Palásthy Ágnes volt, akit eddig megjelent mesekönyvei kapcsán hívtunk meg a riportsorozatba.

Az első 2015-ben jelent meg Elrabolták a siklót címmel. Ezt követte A tekergő bőregér, majd 2016-ban A fába szorult borz. Ágnest sokan ismerik a városban, hiszen csaknem 30 évig volt tanár az oroszlányi gimnáziumban, ahonnan magyar-angol szakosként ment nyugdíjba. A mesékről azonban még talán mindig kevesen tudnak, vagy legalább is nem elegen arról, hogy írt és ír ma is. A meseírás ötletét megelőzte a fordítói tevékenység. Több mint 20 könyvet ismerhetünk tollából magyarul, ezek jó része meg is található mind a könyvtárban. Penny Vincenzi, Barbara Delinsky, Julia Quinn könyvei talán a legnépszerűbbek az olvasók körében. Egy vasárnap délelőtt pedig megszületett az első mese is ezek után, melynek címe: A katica pöttyei. A találkozón nemcsak ezt hallgathattuk meg, hanem remek ízelítőt kaptunk minden kötetből. Sok szó esett a könyvek illusztrációiról és megtudhattuk melyik kép ihlette az egyes meséket, milyen történet elevenedik meg akár egy kisegérről vagy varjú fiókáról.

Családja minden tagja remek hátteret és támogatást ad a munkához. Legújabb könyve már kiadás alatt van, és az állatbarátok kedvéért elárulta, hogy cicáról fog szólni. Palásthy Ágnes meséi a hagyományos mesélés élményét adják vissza a szülők és gyermekek részére. Nem felvilágosítani akarnak, nagy problémákat boncolgatni, hanem maradnak az igazi kedves kis állatos történetek.


2019. May 06., 20:09