Főhajtás és Honfoglalás – így ünnepeltünk

Az eddigi évekhez hasonlóan, idén is az OKSZÍK szervezte az augusztus 20-i megemlékezést és szórakoztató programot a városban.

Az államalapításra emlékezve és az államalapító, Szent István király előtt tisztelegve, fél ötkor koszorúzási ünnepség vette kezdetét a Milleniumi Emlékműnél. A himnusz eléneklését követően, Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő és Lazók Zoltán polgármester intézett ünnepi szavakat az egybegyűltekhez, majd a Farkas Etelka evangélikus lelkész és Kutschi András római katolikus prépost által megszentelt új kenyeret, a Bránicska néptánccsoport tagjai kínálták fel az ünneplőknek.

A Szent Borbála Téren három órakor kezdődtek a leginkább gyermekeknek kedvező programok. A modern és igazán népszerű játékok mellett a fák árnyékában hamisítatlan népi játszóeszközök várták a Magyarország születésnapját vidáman ünneplő legkisebbeket, akik érkeztek is szép számmal..

A nap fő attrakciója a Honfoglalás című rockopera volt, a Sziget Színház előadásában. A hét órára meghirdetett bemutatóra megtelt a szabadtéri színpad előtti flaszter. A hosszú hétvége programkínálatának legnézettebb és egyben leglátványosabb produkciója a magyarság őstörténetét, a hét vezér megpróbáltatásait, a vándorlást dolgozta fel, kis szerelmi szállal megfűszerezve. Az előadás popularitásáról a fülbemászó dallamok és az impozáns díszlet gondoskodott.

Kétségtelen, hogy a rockopera jól működött itt Oroszlányon. Erről árulkodott egyrészt az, hogy az előadás végén, a közönség soraiból többen könnyes szemmel énekelték a fellépőkkel együtt azt, hogy „Kell még egy szó”, de sokatmondó volt a vastaps is, mellyel a nézők mintegy megköszönték az élményt a művészeknek.

Bár az előadás és az ünnepi rendezvények sora kilenc órakor véget ért, sokaknak nem volt kedve még hazamenni. Talán megbeszélni a látottakat, talán élvezni kicsit a hosszú hétvége utolsó perceit, vagy talán kortyolni még egy utolsót a Boroszlányon ízlelt borokból, de többen maradtak még kicsit a téren, mielőtt hazaindultak volna, az igazán mozgalmas, négy napos hétvége után.

2019. August 21., 13:32