Jöttek, láttak, ettek!

Bányászételeket illata keringett vasárnap délelőtt a Csobbanó Uszoda és Strand felett a levegőben. 

Pontosan 24 csapat jelentkezett az idei bányásznapi főzőversenyre. Már korán reggel pakoltak, pucoltak, szeleteltek a versenybe szálló szakácsok és kukták a saját tűzhelyük körül. A szervezők biztosította 5 kilogramm hús mellett mindenki beletette a saját maga választotta finomságot is a bográcsba, így volt aki káposztával, volt aki csülökkel, volt aki marhahússal bolondította meg a nagyközönség számára főzött ínyencségét.

Nem mindenki vállalkozott arra, hogy egytálételt tegyen az asztalra. Az Oroszlány Barátainak Köre például öt kiló szalonnát sütött meg mindenki legnagyobb örömére. A kínált ételek között a vegetáriánusok is megtalálhatták a számukra legmegfelelőbb finomságot, hiszen a Bránicska néptánccsoport krumpligombócot és nudlit is készített. A lánglovagok bográcsában mennyei lecsó készült, míg mások a paprikás krumpli, tuning változatával szálltak ringbe. A bográcsok alatt ropogott a tűz, a bográcsok mellett pedig izzadtak a homlokok, amire jócskán rásegített a szeptember elsejei tikkasztó hőség is. Fogyott a sütemény, a pálinka, a sör és vidáman paroláztak barátok, ismerősök, ismeretlenek.

Pontban délben indultak el kóstoló körútjukra a verseny ítészei, akik derekasan állták a sarat és bizony végigkóstolták a 24 tányérba számukra feltálalt ételt. Végül az OKSZÍK intézményvezetője, Takács Tímea, a Bányászati Múzeum kiállításhely vezetője Mike István, és a Bányász Zenekar alapítványi elnöke dr. Gánics József alkotta zsűri meghozta döntését. A nap legízletesebb ételét, egy pásztorpörköltet, a Lőmesterek csapata készítette. Második lett az Asztalosok füstölt csülkös, babos káposztája, harmadikként pedig a Pál-Inkák léptek fel a képzeletbeli dobogóra, hiszen húsos krumplifőzelékük olyan jól sikerült, hogy aki kóstolta, talán még most is érzi az ízét. Testvérvárosunk Plochingen csapata sem távozott üres kézzel. Ők egy különdíjat zsebeltek be, illetve sok-sok elismerést parajos-húsos táskájukért.

A rendezvény idén is sikeres volt és természetesen az OKSZÍK munkatársai mindent elkövettek annak érdekében, hogy a résztvevők és vendégek igazán jól érezzék magukat a 69. Bányásznap hangulatos főzőversenyén.

2019. September 03., 15:12