Isten pénze, avagy az ünnep üzenete

A múlt, a jelen és a jövő karácsonyának szelleme is megjelent az OKSZÍK-ban!

Őszi bérletünk harmadik előadását nézhette meg a közönség szombat este intézményünk színháztermében.

Advent első vasárnapjának előestéjén egy valódi, karácsonyt megidéző előadással, az Isten pénze című produkcióval érkezett hozzánk a Magyarock Dalszínház.

A Charles Dickens Karácsonyi ének című klasszikus kisregényébol írt magyar zenés mű a legtöbbet játszott musicalek egyike. Müller Péter írta a szövegkönyvet, Tolcsvay László szerezte a zenét, Müller Péter Sziámi költötte a dalszövegeket.

Főhőse a lelkileg sivár, idősödő milliomos, Ebenezer Scrooge uzsorás, akit még karácsonykor is csak anyagi ügyei foglalkoztatnak. Pénzt nem adományoz a szegényeknek, mert úgy gondolja, a gyengének pusztulni kell. Ez a velejéig kapzsi ember kap egy utolsó esélyt halott üzlettársa szellemének képében, aki „látogatásakor” életének korábbi szentestéire invitálja. Emlékeiben kalandozva eszmél rá arra, mennyivel gazdagabb volt, amikor még nem a pénz volt az egyetlen érték, melyért lelkesedni tudott, és kibukkan belőle a lelke mélyén őrzött szeretet. Múltunk emlékei, jelenünk valói, jövőnk árnyai mind arról vallanak, kik voltunk, kik vagyunk, kivé válhatunk.

A szombaton látott legendás karácsonyi történetet mindenki ismeri, és mindenki szereti is, mert az egy valódi mese, melynek legfontosabb üzenetével nap mint nap találkozunk ma is. Olyan mese, mely nem csupán a gyermekeknek szól, hiszen a látványos, érzelmes, humorral átszőtt játék, korhatár nélkül mindenki gyönyörűségére szolgált, az élményt pedig talán megsokszorozta a csodaszép díszlet, mely már önmagában is hangulatos volt. Ezt a hangulatot csak fokozták az olyan látványelemek, mint a szellem megjelenését kísérő tűz, valamint a színpadra varázsolt hóesés.  

A színházterem ezúttal is zsúfolásig megtelt, a produkció végén pedig olyan vastaps töltötte meg Thalia oroszlányi szentélyét, melyen maguk az előadók is elcsodálkoztak. A rendkívül hálás közönség többször visszatapsolta a színészeket, akik viszonzásképp az előadás fináléjában elhangozott dalt kétszer is elénekelték.

A bérlet utolsó előadására december 20-án várjuk kedves közönségünket. Akkor Ray Cooney: Páratlan páros című vígjátékával érkezik hozzánk a Bánfalvy Stúdió.

Programjainkról, előadásainkról bővebben a www.okszik.hu oldalon olvashatnak, illetve keressenek minket facebookon.

2019. December 01., 19:02