Online könyvajánló 25

Ezen a héten hangoskönyveket ajánlunk figyelmükbe.

Babits Mihály: A gólyakalifa

A gólyakalifa a szerző első regénye. A mű egyszerre lélektani és detektívregény. Tábory Elemér, a főhős kettős életet él. Álmában előbb egy asztalosinas életét éli, akivel kegyetlenül bánnak, s aki a kegyetlenkedésre maga is brutalitással felel, azután pedig napidíjas pesti írnokként tengődik nélkülözések, félelmek és szorongások között egészen az öngyilkosságig. A gólyakalifa a személyiség-megoszlás modern regénye és izgalmas szép vallomás az emberi elkötelezettségről, a szenvedélyekre való belső késztetésről.

Benedek Elek: Édes Anyaföldem!

A nagy mesemondó hatvanesztendős korában kezdte megírni emlékeit. Felidézi szülei, nagyszülei alakját, feleleveníti a kisbaconi tündérkertet, megrajzolja a székely házak belső világát, a falu lakóit. Leírja a szülői háztól való elszakadását, bemutatja a székelyudvarhelyi kollégium mindennapjait, érdekes figurákkal és epizódokkal jeleníti meg az ottani diákéveit. Az utolsó fejezetben a pesti bölcsészetre került Benedek Elek sorsát követhetjük nyomon.

Harsányi Zsolt: Magyar rapszódia

A szerző életrajzi regénye a gyermekkortól a halálos ágyig követi nyomon Liszt Ferenc életét. A műben megjelennek a kor művészei – Chopin, Wagner, George Sand, Berlioz, Schumann, Munkácsy és Erkel életének néhány pillanata is. A szórakoztató, fordulatokkal teli regényben megismerkedhetünk a Liszt-művek keletkezésének történetével is.

2020. September 14., 12:37