Online könyvajánló 26

A mai összeállításunkban a Los Angelesben található Getty Center gondozásában megjelent művészeti kiadványokat ajánljuk.

Mindhárom angol nyelvű mű gazdag képanyaggal kápráztatja el a művészet szerelmeseit.

Patrick Bowe: Gardens of the Roman World

A római ókori kertek jellemzően a villaépítés kezdete után, az egyes villatípusok megjelenésével váltak divatossá. A rómaiak rajongtak értük és szobrokat, medencéket vagy szökőkutakat is építettek bele. A birodalom egész területén megtalálhatóak voltak Nagy-Britanniától Észak-Afrikáig és Portugáliától-Kis Ázsiáig.
Ez a kiadvány a római kertek sokszínűségét mutatja be a legszerényebbtől a leggazdagabbig.

Michel Draguet: Fernand Khnopff - Portrait of Jeanne Kéfer

Fernand Khnopff belga festőművész, illusztrátor, szobrász és fotós által készített portrékból válogat a kiadvány. A brüsszeli Képzőművészeti Akadémia növendéke volt, majd 1877-től 1880-ig tartó párizsi évei idején a nagy francia szimbolista festő, Gustave Moreau tanítványa lett. Khnopff az ő, és kilencvenes évek elején Londonban megismert preraffaeliták hatására kezdett allegórikus képeket festeni. Alkotásainak középpontjában többnyire a nő áll, de visszatérő motívumai a kimérák és a stilizált virágok is.

Anne M. Lyden: The photographs of Frederick H. Evans

Frederick H. Evans brit fotográfus munkásságát mutatja be ez a gazdagon illusztrált kiadvány. Pályafutását könyvkereskedőként kezdte Londonban, majd 1898-ban fényképezőgépet vásárolt és fotográfusként kezdett dolgozni. Szinte minden idejét Anglia és Franciaország székesegyházainak fényképezésére fordított. Fotóiban nem egy adott pillanatot akart megörökíteni, hanem a teljességre, tökéletességre törekedett. Gyakran heteket töltött azzal, hogy tanulmányozta az épületeket az egyes napszakokban. Célja az esztétikailag és szellemileg megfelelő kép létrehozása volt, felhasználva a fény ás árnyék játékát.

2020. September 16., 17:36