Napi érdekességek - október 25.

1944. október 25-én született Magyarország egyik legsokoldalúbb és pályafutását tekintve talán legsikeresebb énekesnője Kovács Kati.

Gimnazistaként kezdet énekelni. Együttesével főként dzsessz dalokat dolgoztak fel. Az igazi sikert 1965-ben a Ki mit tud? hozta meg számára, amire az édesanyja adta be a jelentkezést. A versenyt hosszú fordulókon, sok-sok dalon át végül megnyerte, és Ő lett az „Év hangja”. Egy csapásra országos hírű sztár lett.
1966-ban a sikerszéria tovább folytatódott, a magyar Táncdalfesztiválok történetének első győztese lett, Nem leszek a játékszered című dalával négy díjat is elhozott a fesztiválról. Ezt követően még két alkalommal 1972-ben az Add már, uram, az esőt! című dallal, 1981-ben az Újra otthonnal nyert Táncdalfesztivált, ami a női előadók közül, csak neki sikerült.
Az 1960-as évek közepétől jelentek meg lemezei. A beatkorszak egyik legsikeresebb énekesnője lett. Számos koncerten kísérte, valamint dalt és lemezt készített a három korszakalkotó együttessel: az Illéssel, a Metróval és az Omegával. Kovács Kati az 1960-as évek végétől egyre többet járt külföldre, nemzetközi dalversenyeken képviselte az országot, valamint 1969-ben határon túl is megjelentek első lemezei. Külföldön is az egyik legismertebb könnyűzenei énekesnő. Eddig 5 kontinensen Afrika, Ázsia, Amerika, Ausztrália és Európa szinte minden országában adott koncertet. Külföldön hat nyelven magyar, angol, német, japán, orosz, lengyel adták ki felvételeit. Az év énekesének választották többek között Angliában és Németországban is. Dalait olyan világhírű előadók dolgozták már fel, mint a többszörös Grammy-díjas Christina Aguilera és Nicki Minaj (Woohoo – Add már, uram, az esőt!).
1978-ban különleges szerzőpárossal: az Illés-együttes egykori tagjával, Szörényi Leventével és az Omega szövegírójával, Adamis Annával készítette 10-dik albumát. A lemez igen kalandos úton készült, hiszen Szörényi Levente eddig az albumig szinte kizárólag Bródy Jánossal dolgozott együtt, és egyetlen énekesnőnek, Koncz Zsuzsának írt dalokat. Ez az énekesnő egyetlen úgymond „betiltott” lemeze, amit a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat levett a polcokról.
Sokrétű tehetségét a filmvásznon és a színházban is megcsillogtatta. Táncdalfesztivál-győzelmét követő években olyan neves rendezők kérték fel filmszerepere, mint Jancsó Miklós, Mészáros Márta vagy Bacsó Péter. Első filmszerepét Kardos Ferenc Ünnepnapok című filmjében játszotta, Néhány év leforgása alatt több mint tíz filmben szerepelt, a legtöbbjükben főszereplőként. 1968-ban a Filmszemlén, a Mészáros Márta rendezte Eltávozott nap és a Bacsó Péter rendezte Fejlövés című filmekben nyújtott alakításáért az „év legjobb női alakítása” díjat is megkapta. Filmjeiben olyan színészekkel játszhatott együtt, mint Törőcsik Mari, Ruttkai Éva, Kállai Ferenc és Horváth Teri.
Kovács Kati jelenleg is folyamatosan színpadon van, számos önálló nagy koncertje volt többek között a Művészetek Palotájában, a Pesti Vigadóban, a Budapesti Kongresszusi Központban, de rendszeres fellépője a Sziget Fesztiválnak és az EFOTT nagyszínpadának is.
Nagy örömünkre szolgált, hogy évtizedek után, 2020. januar 21.-én intézményünkben, az oroszlányi Kölcsey Ferenc Müvelődési Központ és Könyvtárban is fellépett.

2020. October 23., 23:34