Napi érdekességek - március 7.

Ma ünnepli 75.-ik születésnapját a magyar beat, pop és rockzene egyik meghatározó egyéniség Koncz Zsuzsa énekesnő.

Pályafutása a Magyar Televízió által meghirdetett első Ki mit tud? című vetélkedőn indult, ahol gimnáziumi osztálytársnőjével, Gergely Ágival közösen lépett fel, s második helyezést értek el. A televíziós szereplést követően sorra kereste fel az 1960-as évek három korszakalkotó zenekara, az Omega az Illés és a Metro.
Karrierje meghatározó pillanata az 1967-ben készült Ezek a fiatalok című film egyik főszerepe. A filmben felcsendülő Bródy János által írt „Szőke Anni balladája”, a „Mr. Alkohol” és az „Ez az a ház” című dalok már körvonalazták azt a művészeti és szakmai irányt, amely jellemzi Koncz Zsuzsa munkásságát mind a mai napig. A Színes ceruzák c. Szörényi-Bródy dal táncdalfesztivál-sikere nyomán, 1969-ben jelent meg első nagylemeze, a Volt egyszer egy lány. A második, Szerelem című albumot tartja sorsdöntőnek. Az Illés zenekarral készült öt lemez közül az 1973-as Jelbeszédet politikai okok miatt betiltották. A siker ugyanakkor páratlan méretű volt: már az első albumért kiadták a legelső magyar aranylemezt. Az 1970-es évek közepére már sorra kapta a külföldi felkéréseket. Koncertezett Németországban, Franciaországban, továbbá a Szovjetunióban, Lengyelországban, Romániában és az Amerikai Egyesült Államokban. Fesztiválokon énekelt Brazíliában, Japánban, Kubában és Finnországban.
A ’80-as évek elején, a Fonográf zenekar megszűnésével új korszak kezdődött pályáján: a dalszövegeket továbbra is Bródy János írta, de kibővült a felvételein közreműködő muzsikusok névsora. Bródy és Tolcsvay László mellett a 80-as évek elején csatlakozott hozzá többek között Bornai Tibor, majd Gerendás Péter, Bódi László Cipő, Závodi Gábor és Lerch István.
Pályafutásának talán egyik legmeghatározóbb kitüntetését, a Francia Becsületrendet 2001-ben vette át. Pár év elteltével, 2008-ban pedig átvehette a kultúra és a művészet területén nyújtott munkásságért adható legmagasabb rangú elismerést, a Kossuth-díjat. Még ebben az évben a Prima Primissima díjat is neki ítélték. A dalaiban megjelenő hite, életfelfogása, a világról alkotott képe, a számokból sugárzó szenvedély és erő generációkat kötött le és vonz magával a mai napig, hiszen évről évre telt házas koncerteket ad.
Idén - ha a vírushelyzet engedi - az oroszlányi közönség is részese lehet ennek az élménynek előre áthatóan 2021. június 03-án.

2021. March 06., 20:16