Online könyvajánló 65

Béke Ildikó rovata

A héten a science-fiction / sci-fi összeállításunk olvasható.

Alapítvány és Asimov
Részletek az Encyclopedia Galactica-ból
Ismeretterjesztésre vállalkoztunk, hogy az elmúlt húszezer év során sajnálatosan elfeledett időutazó író, Isaac Asimov életműve ismét elfoglalhassa méltó helyét az emberi történelemben. Kutatóink csak nemrégiben fedezték fel, hogy Asimovnak milyen jelentős szerepe volt a történelem alakításában. Mindnyájan adósai vagyunk ennek a nagyszerű embernek, akiről évezredekig nem is tudtunk semmit. Neve az első Enciklopédia Galaktikában nem szerepelt - ezt a hiányt igyekszünk most pótolni. Ugyanakkor a tények ismeretében egyáltalán nem meglepő, hogy egy ilyen jelentős személy hosszú ideig névtelenségre kárhoztatott.
Az eredeti Enciklopédia Galaktikát ugyanis még az Alapítványi korban kezdték írni, amikor mindenféle adatgyűjtés roppant időigényes feladatnak bizonyult. Az igazság kiderítését tovább nehezítette a különböző bizonyító értékű dokumentumok fizikai megsemmisülése, az emberi feledés, a valóságot eltorzító legendák kialakulása. Ráadásul maga Asimov is minden erejével azon munkálkodott, hogy eltüntesse ténykedésének nyomait, mert nem akarta befolyásolni az emberiség természetes fejlődését.
A könyv kizárólag azokat a szócikkeket tartalmazza, amelyek Asimov munkásságához kötődnek. Azoknak a Kedves Olvasóinknak, akik munkásságát nem ismerik, javasoljuk, hogy e könyv olvasását a róla szóló szócikkel kezdjék.

Edwin A. Abbott: Síkföld
A múlt század végén megjelent Síkföld igazi tudományos fantasztikus csemege. Az író a negyedik dimenzió létét igyekszik valószínűsíteni az euklidészi geometria leleplezésével. A történet a kétdimenziós világ egyik polgára: egy Négyzet meséli el, aki végül is eretnek nézetei miatt börtönbe kerül.
A nagy számítógép a földi civilizáció egy sajátos, elképzelt jövőbeli változatát tárja az olvasó elé. Az ember megalkotta a számítógépeket, de ember és számítógép együttélése, a „szimbióziskor” és egy katasztrófa után a számítógépek olyan tökéletes civilizációt szerveznek, amelyben az ember teljesen fölöslegessé válik, legfeljebb kegyeletből, rezervátumban őrzik néhány példányát. Így semmisíti meg a tökéletes civilizáció önmagát, kiiktatva célját és értelmét: az embert.

Zsoldos Péter: Távoli tűz
(hangoskönyv)
Zsoldos Péter talán a legismertebb hazai sci-fi írónk. Emlékére díjat alapítottak 1998-ban. A Zsoldos Péter-díj egy magyar irodalmi elismerés, amelyet évente ítélnek oda fantasztikus (sci-fi, fantasy, weird, természetfeletti horror stb.) zsánerű műveknek. A díj kiadóktól, irodalmi szervezetektől és intézményektől független. Évről évre egyre rangosabb kulturális esemény.

2021. June 21., 19:33