67. Bányásznapi programsorozat

A Bányásznapi programsorozat nyitónapja Szent Borbála emlékműavatóval kezdődött, Oroszlány családi-házas övezetében, Borbála-telepen.. 

Ezt a Bányász Nyugdíjas Szakszervezet rendezvénye követte a Bányászati Múzeumban. 

A pénteki hivatalos megemlékezés a Bányászok szobornál (Szent Borbála tér) folytatódott ahol a koszorúzás alkalmából megjelentek a városvezetők, szakmai képviselők, politikusok. 

A koszorúzást követően az Oroszlányi Közösségi Színtér és Könyvtárban a „80 éves az Oroszlányi Szénbányászat” címmel  nyílt kiállítás. A tárlaton megtekinthetők voltak bányászkorsók, fokosok, makettek, fotók és festmények. A kiállítást Gál Domonkos bányamérnök nyitotta meg, ahol Bányász Népdalkörök bemutatkozására is sor került. Az estét a Bikini együttes fergeteges koncertje zárta a szabadtéri színpadon, melynek tere zsúfolásig megtelt.

A színes programokkal tarkított szombati napot az V. csilletoló verseny indította. Ezzel egy időben a Malom-tó adott otthont a kajakosok versenyzésének, a Vért-Kupának, majd a Gárdonyi sportcentrumban az Öregfiúk labdarúgó torna került megrendezésre. A sportos napot a Tekergők „Kerékpározz egy bringáért” bányásznapi tekerése egészítette ki. 

Másik helyszínen - a Bányászati Múzeumban – délben a Bányamentők emléktábla avatása, és a Majki Bányászok VI. Találkozójának lebonyolítására került sor. A délután folyamán Oroszlányon a Bányász Zenekarok találkozója zajlott a téren. 

Az esti programot a P-Mobil együttes koncertje kezdte, a rajongóktól teljesen megtelt tér előtt. A Bányász lámpás felvonulást is nagy érdeklődés övezte. 

Ezután az Ossian együttes csapott a húrok közé. A koncerten részt vevő tömeg méltán kiérdemelte a zenekar vezetőjének dicséretét: „ Ha lehetne, az oroszlányi közönségnek adná a legjobb és legkitartóbb díjat.” 23.00 órától tűzijáték koronázta meg a napot. 

A vasárnapi családi napnak a Bányászai Múzeum adott otthont. A délelőtt folyamán zajlott a Bányász ételek főzőversenye. Az egész nap műsorvezetője R. Kárpáti Péter színművész volt. A délelőtt folyamán Eszményi Viktória és Heilig Gábor zenés műsora fogadta a kilátogatókat, majd gyermek zumba következett Csiszár Anitával. A délutánt Magyar Rózsa nótaműsora kezdte, akit Csekka operett követett. Vidám country műsor is igyekezett feldobni a kissé borongóssá vált időt, majd a gyerekek örömére a Maszk Bábszínház előadása is megtekinthető volt. 18.00 órától a Trapper Band zenélt a színpadon. Az estét Gergely Róbert táncdalfesztivál show műsora zárta. 

Az OKSZÍK a várossal együtt egy nagyon jól sikerült Bányásznapot tudhat maga mögött.


2017. September 15., 14:32